empanadas, asado y fiesta

Igår åkte vi utbytesstudenter, eller kanske 150 av oss, på utflykt. Skulle träffas 9.30 utanför universitetet för att åka iväg med bussar. 10.30 satt vi på bussen. tidigast. en och en halv timmes bussresa tog oss till landsbygden, och en gård som tar emot turister. Intressant och uppleva en sån här utflykt, satt och funderade på var man tar bytisar som kommer till sverige. älgsafari...glasbruk...
Här fick vi, efter lite matintag i form av empanadas, titta på hästar.. som såg ut som hemma förutom att de verkade deprimerade. De var smutsiga, stod i en trång hage utan gräs (och tuggade på bajs!) och var helt passiva. Så det fick mitt intresse av att rida (läs åka häst) runt gården att försvinna. Nej tack. De enda djuren som såg friska o glada ut var minigrisarna som sprang omkring. hästuppvisningen var också som en uppvisning i hur man kan använda sig av piska och sparkar för att få hästar att springa... sådär imponerad av deras gamla horsegames helt enkelt. 
Sen var det dags för utfordring i en lada, asado(grillat). grillat kött, grillad korv, grillad blodkorv, grillad kyckling. Maxat. Och lite hederlig folkmusikuppvisning i charterresa style. Men musikerna var duktiga ! Och det var trevligt med utflykt med studenterna :) 

På kvällen var det dags för utgång. Sannerligen intressant. Kvällen började på en bar, vi var nog ca 100 pers som intog stället och minglade runt o åt en pizzaslice eller två av gratispizzorna som langades ut från köket. Sen var det dags att borda "partybussarna" som var bokade. 

en partybus är en buss helt enkelt. med neonljus, blinkande lampor och hög musik. Tjugo pers står i bussen, det serveras jätteäcklig häxblandning, dansandes medan bussen cruisar runt i natten en timme. undrar om försäkringen täcker en olycka där.... :P
En timme senare var vi framme på klubben. eventuellt än mer intressant upplevelse. På en liten scen står en smörig kille och sjunger vad som uppenbarligen är typ schlagerhits eftersom alla står med armarna i vädret och sjunger med. Bakom honom står två tjejer i de minsta klänningarna jag sett. Paljettklänningar som slutar innan de börjat och bröst som inte går att unvika. Deras roll är att stå bakom honom och göra lite moves i klass med pinvindansen. Och jag undrar vad jag gör där. När  framförandet äntligen är slut och djn börjar, står det helt plötsligt en tjej i varje hörn på en pediestal (!) iklädda underkläder, djävulshorn, masker... jisses. Jag blir såklart arg men försöker tänka att jag befinner mig i en annan i kultur och allt det där. Och det funkade ganska bra, hade kul i alla fall :)

hälsning från ett soligt Buenos Aires


Soy estudiante de Universidad Catolica de Argentina

Klockan 10 på måndag morgon. I Buenos aires flashiga område vid floden, samlas förvirrade själar i en foaje med högt i tak. Bytisar. Ensamma, i grupp, kanske lite nervösa, alla ser lite malplacerade ut.

Fyra svenska tjejer konstaterar att folk från andra länder har noll klädstil. Dividerar kring var tjejen där borta eller killarna i hörnet kan komma från. Konstaterar att det är flest tjejer, undrar varför.... Vi låter förmodligen likt de flesta andra utbytesstudenter. 

Första dagen på Universidad Catolica de Argentina. Vi samlas i en stor hörsal med ett krucifix längst in på väggen. Och vi blir väldigt väl mottagna, information följs av frukost, mingel, lunch och spansktest. Hela veckan är det bara vi bytisar på skolan och varje dag är det information information och åter information. Känns tryggt. 

Moa sofia jag och jenny är alltså alla samlade nu, från Lund. Helgen har varit fylld av nya intryck, nya människor och miljöer. Jag har strosat runt bland cafeer, butiker och marknader. Solen har visat sin bästa sida och jag har, om en väldigt fragmenterat börjat få någon slags bild av var jag är. Och jag gillar det. vi har druckit vin med norrmän, lagat hamburgare med argentinare och åkt på utflykt till Tigre, en timme med tåg (kostar 2 kr) och trängts på söndagsmarknaden.

Kollektivtrafiken är subventionerad här. Stockholm se hit! en resa med tunnelbanana kostar 1,50. Sen ska väl kasnke sägas att vagnarna har sett sina bästa dagar, eller de hade de nog redan typ 1970, och det är så sjuuukt trångt, varmt och bullrigt. Rusningstrafiken i morse var inte o leka med! Inte vägen hem heller eftersom det plötsligt blev skyfall och blixtrade o alla ville hem. Vilket rättfärdigade en kväll framför datorn och tid för att smälta intrycken so far. 

stor kram från ett mörkt o regnigt vinterargentina.
ps jag har skaffat argentinsk tel nu, maila mig om du vill ha nummer !

Ettfjärdedelsvarvruntjorden

Efter att ha njutit av utsikten på cykeln på Golden Gate bron, ätit asgod chinamat, shoppat loss lite till, åkt spårvagn upp och ner för kullarna och sett det mesta av San Francisco bar det av tillbaka till östkusten. 

Mer fantastiskt härliga släktingar i Philadelphia. Extrem värme. Födelsedag. Farväl till Harry Potter. Titta på Amish-folk. Dricka oändliga mängder iskaffe. Säga hejdå till familjen som åkte mot NY. Mellanlanda ett par dagar i Washington (som känns lite som hemma nu). Lyssna på sommarprat. Filosofera. Ladda. För att sen bege mig till ARGENTINA.
Efter i runda slängar 1000 mil (!) i ett flygplan landade jag i morse i Buenos Aires. Från ca 39 grader i USA till ca 10 grader här. Eller nja. Nu på dagen är det nog snarare 15 grader och sol. Och folk går omkring i mössa, dunjacka, fodrade stövlar och halsduk... Jag har anlänt till Martin som jag hyr rummet hos (och som står och värmer sig vid sitt gaselement så här i vintertider). Väskan är upppackad och rummet känns som mitt. Mat är inhandlad och köket känns lite mer som mitt. 

Nu återstår en siesta, en lååång runda på gatorna för att utforsta området och ikväll middag med Jenny, som också är utbytesstudent från lund :)



Öst till väst

Top 10 Washington enligt the one and only Malin Malm
Små-butikerna i pittoreska Georgetown
Familjen Bernals gästfrihet och det fina hemmet som fick blir vårt för en vecka
Sydstadsmiddag på resturang i Adams Morgan området
Kvällspromenad i Adams Morgan, som bjöd på historik kring svartas kamp och myllrande bargator
4th of july och patriotismen
Gratis väldigt bra museer!
Chili hot dog med chili-cheese fries på Bens grill (innehöll minst 2000 kalorier och tre grisar)
Svalkande besök på simhallen
Färska hemgjorda nudlar och dumplings i lilla china town
pungråttan som lurade på terrassen
Top 1 sämsta med stan
återbesök på zoo och synen av stackars djur i bur.
Från den extrema värmen i Washington är det skönt att nu ha kommit till San Francisco och känna sig som hemma i svensk-sommar-väder. Hotellet är mysigt som tusan, litet och centralt. Vi har gått o gått, sett hippiekvarteren, snobbkvarteren, fiskebåtar, golden gate bridge och känt stänk från havet.
Levis butiken som var sjukt snygg och underhållande i sig med alla fantastiska fabulouse amazing gorgeous säljare resulterade i två inköp av snygga jeans. Och de mysiga kvarteren i Haight Ashbury i skor och halsband. Stan levererar direkt med andra ord.
Dessutom åt vi jättegod frukost, riktigt kaffe och god hamburgare. Som om dagen inte redan varit perfekt avslutades den med en uppfriskande joggingtur (där tackar vi för kallare klimat) strax efter solnedgången utmed havet med alcatras siluett i horisonten som en stor mörk skugga.
I morgon blir det cykel över Golden gate och kanske en sväng till stans berömda gaykvarter.
natti natt

God bless America

Igar var det 4th of July, independence day, nationaldag. GRATTIS pa fodelsedagen usa. Jag befinner mig i washington hos gastfria slaktingar som tar hand om mig. Underbart att bo i ett riktigt hus och ha ett eget rum.

Tillsammans med nagra hundra tusen (!) amerikaner firade jag detta lands fodelsedag i huvudstaden, framfor capitalbuilding i The Mall. Efter att ha gatt igenom metalldetektorer och security check saklart. Forutom nationalsangen holls en del riktigt pinsamma tal om detta fria, demoktratiska land. samtidigt var ett tema i paraden vi sag pa formiddagen att ge Washington Dc rostratt i parlamentet vilket de tydligen inte har. Demokrati pa hog niva.

Det var harligt med en sa stor hogtid som firas ute i det offentliga, och det var riktigt kul att bara sitta under picknicken och titta pa alla sorters mamnniskor. Och lite kul att lyssna till bl a Little Richard, Josch Groban, (som fick amerikatermometern att koka over nar han dedikerade sin sang till soldaterna over sea...) och lite bluegrass.... kvallen avslutades med fryverkerier vid lincoln memorial.

Inspirerad av patriotismen har jag idag, forutom att vandrat sju timmar i stan, gatt forbi vita huset (Barack fragade om ja ville komma in pa lunch men var lite stressad), och varit pa National museum of American history och sett utstallningar om den svarta befolkningens kamp for lika rattigheter.... blev upplyst om att man for nagra ar sedan (2003 tror jag) slog fast att ras inte far vara enskilt avgorande vid antagning till skolor, men fortfarande star med i ansokningarna.. bra dar.

Var ocksa pa National museum of natural history och sag en utsallning som ifragasatte ras-begrappet och anvadninngen av det.... dar kunde besokare sla hal pa forestallningar som att det skulle finnas intelligensskillnader eller annat mellan raser. Eller sla hal pa uppfattningen att ras ens ar elevant och reellt. mycket intressant.


God bless America

Alla museer ar gratis har och sa aven the national Zoo. For min del innebar det idag att min joggingtur agde rum bland zebror, elefanter och apor. Ett bra satt att gora traning kul :) (synd bara att jag springer sa satans fort att djuren bara sviisschar fobi..kanske far ta ett aterbesok. ) I morgon kommer familjen och jag ser fram emot att fortsatta utforska hufvudstaden.

puss o kram





New York New York

Tre svenska tjejer har tillsammans invaderat min third cousin Toms lagenhet i Brooklyn. Jag Josefine och Linn har shoppat upp en massa pengar, tittat pa konst pa MOMA. atit, traffat folk, druckit svagt kaffe och njutit av solen. Vi har atit bagels, cupcakes, brunch och grillat hamburgare. Helt underbara stallen med fina uteserveringar eller tranga hal i vaggen. Vi har atit kinesiskt i Chinatown (dar jag var sa overtygad om att jag befann mig i kina att jag klackte ur mig den fantastiskt intellligenta kommentaren att resturangen kandes lite turistig eftersom de skrev matratternas namn inte bara pa kinesiska utan ocksa engelska).

Vi har druckit vin pa mysiga pubar, hangt i central park och vi har lagat svenska kottbullar till Tom och hans kompis. mycket uppskattade sadana.

Jag har fatt en medvetslos New york bo over mig, han svimmade rakt pa mig i tunnelbanan och jag raddade formodligen hans skalle fran att krossas. karma till mig.

Det kanns som att vi gjort NY helt enkelt . och som att jag vill komma tillbaka. Jag vill ha minst en vecka i varje stadsdel.
New York ar precis sa haftigt som alla sager. Kontrasterna mellan alla olika stadsdelar, med manniskor fran olika delar av varlden var det mest spannande. Att man ena stunden gar av tunnelbanan och bara ser kineser som laser kinesiska tidningar, spelar pa suspekta kinesiska instrument, osv och nasta stund ar den enda vita sa langt ogat kan na och befinner sig i ett Jamaicanskt omrade. Igar var vi i Harlem och mottes direkt av gospel i tunnelbanan. Vi fick ocksa en kort men intensiv engagerad beskrivning, av Toms kompis som kommer darifran , av apollo theatersbetydelse for svart kultur och musik.

New York, pa aterseende!

RSS 2.0